Itsetunto

Lyhyesti itsetuntomme laatu kertoo siitä, miten realistisesti näemme vahvuutemme ja heikkoutemme. Useimmalla ihmisellä ei ole joko huono tai hyvä itsetunto, vaan kokemus siitä sijoittuu jatkumolle ja vaihtelee tilanteesta, sen tuttuudesta ja vaatimuksista, riippuen. Itsetunto vaikuttaa itseluottamukseen ja kokemusten ja tunteiden käsittelyyn. Itsetunto on pohja minäkäsitykselle, ja sen merkitys on erittäin tärkeä ihmisen koko elämässä.

 

Itsetunnon rakentuminen

    Hyvää itsetuntoa rakennetaan onnistumisten kokemuksilla, omien arvojen mukaisella toiminnalla, positiivisella palautteella ja hyväksynnällä, itsetutkiskelulla ja armollisuudella itseä ja muita kohtaan. Hyvän itsetunnon omaava ihminen hyödyntää vahvuuksiaan elämässä ja hyväksyy heikkoutensa osana minuuttaan. Hän kykenee nauttimaan itsestään ja vastaanottamaan kehuja ja iloa muilta. Hän selviytyy pettymyksistä ja uskoo olevansa arvokas tappioista ja menetyksistä huolimatta.

    Omaa itsetuntoaan on mahdollista arvioida vahvuuksien ja heikkouksien lisäksi myös mahdollisuuksien ja uhkien kautta. Oman persoonallisuuden heikkouksien myöntäminen selventää ihmisen realistista käsitystä itsestä vajavaisena ja epätäydellisenä olentona mutta kuitenkin arvokkaana luomuksena. Keskeneräisyys luo ihmisille mahdollisuuden ensinnäkin kasvaa mutta myös olla yhteydessä muihin ihmisiin, mikä on jopa tärkeämpää kuin kasvamisen tavoittelu.

 

Itsetunnon vaikuttajat

    Hyvään itsetuntoon liittyy myös kiinteästi turvallisuuden tunne ja suhde muihin ihmisiin. Jos yhteys muihin ihmisiin on epäjohdonmukainen ja säröilevä, ihminen tuntee usein olevansa aika yksin tunteidensa ja tarpeidensa kanssa ja hän kokee tulleensa torjutuksi tai hänen minäkuvansa vääristyy, sillä hän ei kykene näkemään tilannetta oikein. Vääristyneet havainnot ja oletukset ovat yksi heikon itsetunnon selkeistä tunnusmerkeistä.

    Kehonkuva vaikuttaa itsetuntoon, ja sen rakentaminen alkaa jo siitä, miten vanhempi kohtelee vauvaa fyysisenä olentona. Myöhemmin nuoruudessa omaan kehoonsa tutustuminen on tärkeää myös muutoin kuin seksuaalisuuden kannalta, sillä fyysisyys on iso osa ihmisen kokonaisuutta.